Vanaf 21/12 is de winter officieel van start gegaan. Voor de één een heerlijke periode, voor de ander een onvermijdelijk iets wat zo snel mogelijk weer voorbij moet zijn.
In de winter is de luchtvochtigheid altijd lager in de koude lucht, en als het daarnaast ook nog eens een beetje gaat waaien dan wordt het vocht uit de huid nog sneller dan normaal geabsorbeerd. Dan gaan we vanzelfsprekend naar binnen om warm te worden want niemand vindt het prettig om koud te zijn, maar de warmte binnen ons huis of appartement droogt ons ook uit!
In ieder geval hebben we allemaal te maken met een droge huid in de winterperiode, met de onvermijdelijke vraag:
Hoe verzorg ik mijn huid in de winter?
Wat is er anders in de winter?

– Kies voor een vochtinbrengend crème
De beste manier om de huid in de wintermaanden te beschermen is door de huid te verzegelen en te helen. Dat betekent dat je moet kiezen voor een vochtinbrengende crème die het vocht daadwerkelijk in de huid sluit, enige bescherming van de dermis geeft om de genezing van de huid te bevorderen, maar daarnaast toch de huid ook laat ademen. Het is dan ook aan te bevelen dat je kiest voor een dikke, parfum-vrij vochtinbrengende crème en deze vochtinbrengende crème na elke douche of bad inbrengt.

– Laat parfum achterwege
Mensen willen natuurlijk altijd lekker ruiken, maar parfum kan je huid irriteren. Vanwege het alcoholgehalte in veel parfums kan het ervoor zorgen dat het vermogen van de huid om het vochtgehalte op peil te houden sterk verminderd wordt. Parfum kan een lichte irritatie veroorzaken die verdere problemen met de verdediging tegen uitdrogingselementen kan veroorzaken.

– Iets minder lang onder de douche staan
Er is weinig dat zo goed aanvoelt als een lange, warme douche te nemen als het buiten onder het vriespunt is. Daarom zal (zeker op dat moment) een kortere douche met minder warm water niet gelijk een idee zijn waar je erg enthousiast van wordt. Misschien wil je helemaal niet zonder die warme douche, maar je huid zal je uiteindelijk wel dankbaar zijn. Zoals iets eerder al kort vermeld zorgen lange, warme douches ervoor dat onze huid de natuurlijke hydraterende oliën verliest. Daarnaast is het ook geen goed idee om meer dan een keer per dag onder de douche te staan (tenzij je natuurlijk tussentijds een keer naar de sportschool bent geweest bijvoorbeeld).
Hetzelfde geldt ook als jij door de dag heen je handen moet wassen. Zorg ervoor dat jij jouw handen wast met lauw water en nooit met warm water. Als jouw huid duidelijk rood wordt nadat jij je handen gewassen hebt dan is het water te warm geweest.

– Direct na de douche
En aangezien we toch willen douchen en nu ook weten dat het misschien niet altijd goed voor onze huid is, moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk ‘schade’ aanricht. Zorg ervoor dat je de huid voorzichtig droogdept en niet met een ruwe handdoek zo hard mogelijk schrobben. Zodra je uit de douche stapt en de huid droog tot bijna droog is, gebruik je de vochtinbrengende crème. Deze sluit namelijk het vocht weer gelijk in de huid.

– Een of twee keer per week exfoliëren
Als je geld uitgeeft aan een vochtinbrengende crème dan wil je ervoor zorgen dat deze zo goed mogelijk werkt en ervoor zorgt dat je geen last hebt van een droge winterhuid. Een vochtinbrengende crème is veel effectiever wanneer jij jouw huid op de juiste manier geëxfolieerd hebt. Gebruik een mineralezout in de douche en zorg ervoor dat je het gezicht scrubt met een scrub die gemaakt is voor het gezicht, doe dit minstens een keer per week.

– Drink meer water dan je misschien wil
We hebben het al vaker over het belang van genoeg water drinken gehad. Veel mensen weten dat water ook belangrijk is voor hun huid. Hoewel mensen in de zomer redelijk veel water drinken wil dit er in de winter nog wel eens bij in schieten. Alle aspecten van de winter (het koude weer, warme huizen etc.) zorgen ervoor dat onze huid sneller uitdroogt. Juiste in de winter moeten we ervoor zorgen dat we genoeg water binnenkrijgen, waarschijnlijk meer dan we zouden denken. Water spoelt afvalstoffen van het lichaam weg en helpt ons bij de metabolische functie. Het verhogen van onze wateropname kan problemen met een te droge huid goed voorkomen of behandelen.

– Olie is net alleen om te eten
We weten allemaal dat olijfolie, kokosolie, arganolie,jojoba olie en avocado-olie allemaal erg goed zijn voor ons eten en ervoor zorgen dat we ons gezond voelen. Maar wist je dat deze oliën ook erg goed kunnen helpen om onze huid gezond te houden? Deze voedende oliën zorgen goed voor onze huid. Het is aan te bevelen om na het douchen je in te smeren met de specifieke LakShmi oliën zoals de Vata lichaamsolie of het Vata olie serum voor het gezicht.

– Zorg voor goed eten
Sommige voedingsmiddelen bevatten oliën, in het bijzonder omega-3-vetzuren, die fungeren als interne vochtinbrengers. Zalm, lijnzaad, tonijn, avocado en noten zijn voorbeelden van voedsel bronnen van omega-3 vetzuren. Vette vis, noten, en groene bladgroenten zijn rijk aan vetzuren en eiwitten, beide cruciale voedingsstoffen die nodig zijn om bij het herstel van onze beschadigde huidcellen te helpen.
Het mineraal zwavel houdt je huid glad en netjes. Het ondersteunt ook de elasticiteit van de huid. Goede bronnen van zwavel zijn knoflook, uien, boerenkool, groene kool, asperges, en eieren.
Zink is nog een ander mineraal dat helpt bij de behandeling en preventie van een te droge huid. Het ondersteunt de genezing van wonden en helpt door ons immuunsysteem te stimuleren. Goede bronnen van zink zijn veel verschillende zaden, zeewier, blauwgroene algen, oesters, krab, vlees en bonen.

– Koop een luchtbevochtiger
Misschien heb je wel eens gemerkt dat oudere mensen in de echte warme klimaten een huid hebben die eruit ziet alsof ze van leer gemaakt zijn? Hoewel we in Nederland graag klagen over de regen is vocht in de lucht uiteindelijk wel erg belangrijk voor onze huid. Als je het dus graag wel warm hebt in de wintermaanden maar toch geen droge huid wilt hebben, dan is het misschien een idee om eens te kijken of je ergens een luchtbevochtiger kunt kopen.
Onze huid heeft meer dan 30 procent luchtvochtigheid nodig om goed gehydrateerd te blijven. Een kamer die verwarmd wordt met een centrale verwarming kan slechts 10 procent vocht bevatten. In de winter is het een goed idee om te overwegen te gaan slapen met een luchtbevochtiger in jouw slaapkamer. Houdt de deuren goed dicht zodat de vochtige lucht niet uit de kamer kan ontsnappen.

– Kies voor één van de hydraterende en huidherstellende LakShmi behandelingen zoals de Vata LakShmi gezichtsbehandeling, een cupping gezichtsmassage, een Anti-Age en huidverstevigende gezichtsbehandeling met vitamineserum en/of fruitzuurpeeling, een oliemassage rijk aan plantenoliën….
Kijk hier via deze link en vindt een LakShmi professionale in jou buurt.

Conclusie
Zoals je kunt zien is het met maar een paar kleine voorbereidingen en veranderingen mogelijk om ervoor te zorgen dat je vanaf nu elke winter doorkomt zonder problemen met een te droge huid!