Acné op een natuurlijke manier behandelen en bestrijden

Relatie darm-huid-longen

Wil je acné behandelen, dan is het goed om te weten dat alles in het lichaam met elkaar verbonden is en dat sommige organen een nauwe samenwerking hebben waar je het niet van verwacht!
Dit zie je vooral optreden bij de darmen, huid en longen. Dit zijn alle drie organen die een barrièrefunctie voor het lichaam hebben en een rol spelen in het afvoeren van afvalstoffen en het zuiver houden van het bloed. Werkt 1 van deze organen niet helemaal goed dan kan dat ook effect hebben op de andere organen.
Dit zie je bijvoorbeeld heel duidelijk bij de relatie astma en eczeem, deze klachten komen vaak gelijktijdig voor. Behandel je de eczeem met corticosteroïden crème dan verergert soms de astma en behandel je de astma dan wordt het eczeem erger.
Vooral de darm en dan in het bijzonder de darmwand lijkt een sleutelrol te spelen. De darmwand moet voor een deel doorlaatbaar zijn om voedingsstoffen vanuit de darm in het bloed op te nemen. Echter de darm mag zeker niet te doorlaatbaar zijn want dan kunnen grote, onverteerde moleculen zo in het bloed terechtkomen.

Het immuunsysteem reageert daar direct op en creëert dan een ontstekingsreactie die ook elders in het lichaam, zoals bijvoorbeeld op de huid merkbaar is. Leaky gut noem je dat. Er zijn heel veel verschillende factoren die de doorlaatbaarheid van de darmwand bepalen, daar wordt nu ook veel onderzoek naar gedaan.

Stress heeft een negatieve invloed op de huid, ook een verstoorde darmflora heeft zijn effect op de darmwand, omdat goede darmbacteriën allerlei voedingsstoffen voor de darmcellen aanmaken. Sommige voedingstoffen kunnen ook de darmwand irriteren zoals gluten en lectinen. Die komen voor in bonen en peulvruchten. Maar ook bepaalde medicijnen en antibiotica hebben hun weerslag op de kwaliteit van het darmslijmvlies.
Wil je dus je huidproblemen aanpakken en acne bestrijden, dan is het dus heel goed om met die relatie tussen de darmen, huid en longen rekening te houden.

Tip 1: acne en goede voeding: doe eens een kuurweek
Puur en onbewerkt eten heeft niet alleen effect op je huid, je hele lichaam heeft er profijt van. Vermijd junkfood, witmeelproducten, koekjes en snoep en alle voedingswaren waar een etiket met een lange ingrediëntenlijst op zit. Kies in plaats daarvan voor groenten en fruit, noten en zaden, biologisch vlees en zuivelproducten, vis en (glutenvrije) volkoren granen.

Tip 2: wat zijn jouw overgevoeligheden?
Heb je last van acne of eczeem dan is het zinvol te onderzoeken of er overgevoeligheden spelen die je darmslijmvliezen irriteren en je darm verhoogd doorlaatbaar maken. Een natuurvoedingsdiëtist of orthomoleculair therapeut kan je daarbij helpen. Soms kan je er zelf ook makkelijk achter komen op welke voedingsmiddelen je reageert, door heel goed naar je lichaam en de symptomen te kijken. Een voedingsdagboek waarin je precies schrijft wat je eet en drinkt, plus de conditie van je huid, geeft vaak veel inzicht. Bij mij waren het de granen, wat is het voor jou?

Tip 3: denk aan je vetten
Elk cel in onze lichaam heeft een membraan dat opgebouwd is uit verschillende vetzuren. Ook onze huidcellen hebben zo’n membraan, vandaar dat het gebruik van juiste vetten in je voeding je huid ten positieve kan beïnvloeden. Mijn tips bij acne om betere vetten te eten:

  • Eet 2 a 3x in de week vette vis zoals zalm, haring, makreel of sardines of vul je voeding aan met en visoliesupplementen.
  • Eet dagelijks een handje ongebrande, ongezouten noten zoals; walnoten, hazelnoten, paranoten enzovoort.
  • Ook avocado’s zitten boordevol goede vetten, je kunt er elke dag gerust 1 eten.
  • Strooi verder pompoenpitten en/of zonnebloempitten over je salade.
  • Gebruik voor bakken en braden kokosolie, Ghee, of roomboter en voor je salade olijfolie of pompoenpitolie, walnootolie enzovoort.
  • Alle margarines en bakboters kun je beter vermijden. Deze zijn chemisch bewerkt en zeer moeilijk te verteren voor het lichaam.
  • Als je geen overgevoeligheid hebt voor zuivel zijn de verzadigde vetten uit zuivel geen probleem, kies echter wel voor biologische (zure zuivelproducten).
  • Een aanvulling met teunisbloemolie kan zinvol zijn bij een extreem droge huid die richting eczeem gaat.

Tip 4: antioxidanten: eet veel kleur!
Antioxidanten zitten in alle fel gekleurde groenten en fruit, ze beschermen je organen en huid en voorkomen dat schadelijke (vrije radicalen) deeltjes het DNA beschadigen. Vooral bosfruit is erg rijk aan antioxidanten. Neem dagelijks wat blauwe bessen, frambozen, of kersen en wissel dit af met ander fruit zoals granaatappel, peren, appels, bananen enzovoort. Eet niet te grote hoeveelheden fruit, want alhoewel lekker en gezond, fruit bevat ook suiker wat bij een teveel een negatief effect op je huid kan hebben.

Tip 5: zorg ook voor groenvoer
De groene kleur van groenten en planten wordt veroorzaakt door chlorofyl. Dit stofje lijkt qua samenstelling op hemoglobine wat in ons bloed zuurstof vervoert. Voldoende chlorofyl in de voeding kan de uitstraling van je huid enorm verbeteren. Omdat het helpt het bloed zuiver te houden. Verder zijn alle groene groenten rijk aan mineralen die onmisbaar zijn voor een mooie huid.
Alle groene bladgroenten zijn rijk aan chlorofyl denk aan: spinazie, rucola, andijvie, raapstelen enzovoort. En de rijkste bronnen zijn de zeewieren spirulina en chlorella. Probeer bij elke maaltijd een hoeveelheid groen toe te voegen. Doe bladgroenten in je smoothie, eet een salade voor de lunch en laad je bord ‘s avonds vol met groenten. Vul eventueel aan met spirulina of chlorella.

Tip 6: afblijven!
Hoe moeilijk ook, blijf van je huid af! Je handen zitten vol met bacteriën die de ontstekingen in je huid kunnen verergeren. Probeer overdag niet aan je gezicht te zitten en heb je jeuk aan je gezicht, veeg dan met de achterkant van je hand, hier zitten minder bacteriën op.
Ga niet zitten knijpen of graven, alleen als een puistje echt rijp is kun je het witte puntje met schone handen verwijderen. Voor de rest niet aan zitten. Door op de huid te drukken beschadig je kleine bloedvaatjes in de huid en kun je ook littekens veroorzaken. Schoonheidsprofessionalen hebben een juiste en schone techniek om puistjes te verwijderen zonder littekens te veroorzaken.

Tip 7: de juiste huidverzorging 

Een veel te vette crème en reiniger gebruiken dat niet voor je  huid niet geschikt is geeft meer puisten. Met een advies op maat bij een LakShmi schoonheidsprofessionale knapt je huid ook aanzienlijk van op. Zoek daarom een goede schoonheidsprofessional of huidtherapeut die je kan begeleiden.