Selecteer een pagina

Angst & depressie bij zwangerschap & de invloed op de baby

Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Die gevoelens gaan soms gepaard met een minder optimale ontwikkeling van de zwangere vrouw en haar kind. Vrouwen met zulke angstige of sombere gevoelens hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op vroeggeboorte en postnatale depressie. De kinderen lopen iets meer risico op een lager geboortegewicht en een achterblijvende psychomotore en gedragsontwikkeling in de kinderperiode.

Vrij veel zwangere vrouwen kampen met angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Aan dit probleem wordt (te) weinig aandacht geschonken, ook omdat zwangere vrouwen vaak het idee hebben die gevoelens ‘erbij horen’. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het vakblad Journal of Women’s Health.

Ayurveda daarentegen beschrijft de zwangerschap als een periode waarin de aanstaande moeder zich geheel in acht moet nemen en bepaalde leefregels (dinacharya) moet opvolgen om de zwangerschap en de postnatale periode goed te laten verlopen. Ayurveda besteedt in dit verband veel aandacht aan de voeding maar noemt ook andere leefregels.

Naast deze regels heeft Ayurveda nog veel andere leefregels opgesteld voor tijdens de zwangerschap. We noemen er een aantal:

  • Abhyanga: massage met warme olie die dagelijks vanaf de vierde maand van de zwangerschap moet worden uitgevoerd. De spieren worden er sterk van, het voorkomt lage rugpijn en gewrichtspijnen.
  • Altijd handwarm water gebruiken voor het baden en wassen. Absoluut geen koud water omdat vata dosha daardoor toeneemt.
  • Vermijden van constipatie. Dit belemmert indirect de groei van de foetus.
  • Probeer zo vrolijk en blij mogelijk te zijn, dan is je baby dat ook.
  • Vermijd stress en mediteer nadat je een bad genomen hebt. Zorg ervoor dat je geest kalm blijft. Doe ook yoga-oefeningen.

Wil jij als LakShmi professional, als Ayurvedische schoonheidsspecialiste of masseur bijdragen aan zowel de mentale als fysieke gezondheid van moeder & kind?

Volg dan hier onze Ayurvedische zwangerschaps- en babymassage training  online => https://www.lakshmiwebwinkel.nl/product/zwangerschapsmassage-babymassage-2-9/

Terug naar overzicht van Nieuws

Vraag informatiepakket aan