Voedsel: de natuurlijke genezer

Voedsel: de natuurlijke genezer

Ayurvedisch koken is een gemakkelijke en lekkere manier van koken waarbij de levenskracht in het voedsel behouden blijft, met een uniek vers resultaat. De maaltijden geven een voldaan gevoel waarbij de vijf zintuigen bevredigd zijn. Je ervaart de natuurlijke lichtheid en rust van lichaam en geest. Het voedsel behoudt de voedingswaarde en natuurlijke aroma’s. Het is niet ingewikkeld en gemakkelijk toe te passen in jouw keuken en dagelijkse routine.

De cursus ‘Ayurvedisch koken’ is gebaseerd op principes van de oude ayurvedische voedingsleer die genezing, preventie en gezondheidszorg met geoptimaliseerd gebruik van moderne voedingsleer en dieet-eisen omvat. Het uitgangspunt is het eten van het juiste type voedsel op het juiste moment op basis van individuele lichaamstypes. Ayurveda raadt het volgen van een dieet of het overslaan van maaltijden niet aan. Het stimuleert voedzame, gezonde maaltijden die op de juiste tijden worden genuttigd en op natuurlijke wijze zorgen voor gewichtsafname bij overtollig gewicht of juist massa op de juiste manier opbouwen wanneer dat nodig is.

Je bent wat je eet

De kenmerken van lichaam en geest zijn onlosmakelijk gekoppeld aan het voedsel dat we eten. Ayurveda brengt voedsel onder in drie categorieën: sattva, rajas en tamas. Sattva betekent helderheid, harmonie en evenwicht en komt voort uit het eten van verse rauwe of gekookte gerechten. Rajas betekent activiteit en rusteloosheid en komt voort uit pittige en rijke voeding. Tamas betekent inertie en zwaarte die kan leiden tot passiviteit en depressie. Tamas komt voort uit alcoholische of cafeïnehoudende dranken, oud voedsel en vlees. De cursus maakt je bewust van de invloed van voeding op je gedachten en gemoedstoestand. De rode draad in de cursus is de vaardigheid om sattva te behouden.

Voeding die bij jouw constitutie past

Ayurveda biedt gepersonaliseerde voedingsrichtlijnen voor individuele helende processen en constituties. In deze cursus wordt besproken hoe je je lichaamstype kunt herkennen en leer je meer over voedsel dat je gezondheid en je gevoel van welbevinden verbetert. Bij een eventuele onbalans van de dosha(s) is het aan te raden voedsel te kiezen dat deze bepaalde dosha weer in balans brengt. Daarom raden wij u aan een ayurvedisch specialist te raadplegen die door middel van de posdiagnose informatie kan geven over uw constitutie en eventuele onbalans in de dosha(s).

Eet jezelf gelukkig!

De meeste ziektes zijn een gevolg van ontoereikend voedsel of ontstaan doordat voedsel op een verkeerde manier wordt genuttigd. Gezond eten dat niet lekker is, is niet goed. Het is belangrijk om voedsel te eten dat al je zintuigen aanspreekt; je liefde voor het voedsel helpt om een positief effect te bereiken. Naast de gezonde ingrediënten, gekookt om de positieve kenmerken te behouden, is het belangrijk dat het voedsel er goed uitziet en lekker ruikt en smaakt. Na het volgen van een cursus ayurvedisch koken zul je niet alleen genieten van koken, maar ook ervaren dat jij en je gezin gevoed worden met gezondheid, enthousiasme, energie en diepe innerlijke kalmte.