SWEDANA – SWE – ZWETEN – ZWEETTHERAPIE – DETOX
SWEDANA – SWE – ZWETEN – ZWEETTHERAPIE – DETOX
Swedana – ofwel zweettherapie met behulp van een zweetkist – is een reinigingstherapie waarbij de afvalstoffen door warmte opgelost worden. Bij panchakarma volgt de swedana ofwel zweettherapie op de snehana ofwel oliebehandeling en – massage. Evenals snehana behoort swedana tot de purvakarma of de voorbereiding op panchakarma. Snehana en swedana kunnen ook als op zichzelf staande behandelingen toegepast worden. Swedana kan vanaf de eerste tot de laatste dag van een totale reinigingsbehandeling worden gedaan. Door snehana worden gifstoffen in het lichaam zacht gemaakt en kunnen ze zich oplossen. Bij swedana gaan de kanalen en poriën in het lichaam wijd open, zodat de afvalstoffen gemakkelijk naar buiten komen of binnenin het lichaam naar het darmkanaal gevoerd worden. Als we het woord swedana nader bekijken dan kunnen we in de eerste lettergreep swe het woord zweten terugvinden.
Over het algemeen kunnen stijfheid, een gevoel van zwaarte (opeenhoping van afvalstoffen) en kouwelijkheid er goed mee behandeld worden. Transpiratie wordt gezien als een mala (afvalstof) van het vetweefsel. De waterige bestanddelen die in de huid, urine, lymfe en bloed zijn opgeslagen, zullen door de warmte van het zweten oplossen en daardoor naar buiten komen. Zweettherapie is de beste therapie voor vata- en kapha-ziekten. Dit betekent echter niet dat voor alle vata- en kapha-ziekten transpiratie de juiste behandeling is. Er zijn ook contra-indicaties voor de dosha-afwijkingen.
WAT DOET DE ZWEDANA MET ONS LICHAAM?
- Verbetert circulatie
- Zorgt voor decongestie, vermindert ophopingen en verstoppingen
- Maakt slijm, gifstoffen , ama en dosha’s vloeibaar
- Brengt dosha’s terug naar het maag darmkanaal
- Vermindert pijn
- Vermindert spierspasmen
- Kalmeert verkoudheden
- Maakt lichaamsweefsels zacht
- Drijft slijm uit
- Kalmeert vata en kapha (maar kan pitta verhogend werken)
- Stimuleert de doorstroming in de haarvaten
- Reguleert de osmotische druk
- Ondersteunt een normale metabolische activiteit van afzonderlijke cellen
- Stimuleert de cellulaire intelligentie en intracellulaire communicatie
Er zijn meerdere wijzen waarop het lichaam tot transpiratie gebracht kan worden. Een bekend voorbeeld is de sauna. Een zweetkist heeft uit het oogpunt van gezondheid een voordeel boven de klassieke sauna: bij een zweetkist bevindt het hoofd zich buiten het warme gedeelte met stoom. Voor het lichaamssysteem is het beter – ook bij Swedana – als het hoofd koel blijft, aangezien teveel hitte in het hoofd niet goed is voor gevoelige weefsels zoals die van hersenen en ogen. In de klassieke Ayurveda is stoom als middel om te transpireren meestal afkomstig van een kokend mengsel met kruiden. In moderne Ayurvedische zweetbehandelingen worden ook wel etherische oliën van medicinale kruiden aan de stoom toegevoegd. Die kruiden dienen een verhittende, deblokkerende en verspreidende werking te hebben teneinde het proces van transpiratie zo goed mogelijk te laten verlopen. De kruiden worden aangepast aan de soort zweetbehandeling, het constitutietype en de aard van de klachten. Zoals eerder gezegd, wordt er eerst een oliemassage gedaan en daarna Swedana. Bij de kapha-constitutie mag het ook andersom en het kan zelfs worden geadviseerd om het in deze volgorde te doen. Bij pitta wordt de totale behandeling wat ingekort en begint men eerst met oliemassage.
CONSTITUTE EN SWEDANA?
Vata-constitutie – eerst oliemassage daarna Swedana
Pitta-constitutie – eerst oliemassage daarna Swedana (verkorte tijd)
Kapha-constitutie – eerst Swedana en daarna oliemassage
Warmtebehandelingen zijn aan te bevelen voor mensen met de volgende symptomen:
- Longproblemen
- Griep
- Verkoudheid
- Hoofdpijn
- Ischias
- Retentie, vasthouden van… emoties, vocht, afvalstoffen.
- Pijnen
- Zwaar gevoel
- Tremor, een tremor is een voortdurende schudbeweging van één of meer lichaamsdelen en wordt veroorzaakt door een onwillekeurige contractie van spieren. Tremor kan onder andere optreden als symptoom bij de ziekte van Parkinson of multiple sclerose.
- Extreem schorre stem
- Sinustis (voorhoofdsholteontsteking)
- Para- en hemiplegia (verlammingen)
- Gewrichts- en spierproblemen in het algemeen (reuma, artritis, osteoporose)
- Na bevalling
In het algemeen vallen hieronder alle Vata-klachten.
Bij de volgende symptomen dient men voorzichtig te zijn:
- Tijdens de zwangerschap
- Bij sterk bloedverlies
- Diarree
- Geelzucht
- Te sterke Pitta-afwijking
- Mensen die een neiging hebben tot flauwvallen
- Tijdens menstruatie
- Huidziekten waarbij zich sterke zweren voordoen
- Alcoholverslaving
- Extreme vermoeidheid
- Ascites (buikwaterzucht)
- Overactieve agni
- Extreme kapha-verhoging (bv. bij overgewicht)
- Extreme pitta-verhoging, in het bijzonder bij hoge pitta in het bloed
- Wanneer vata, pitta , kapha verhoogd zijn in de majjadhatu, in het bijzonder in hersenen en ogen
- Geblokkeerde prana, energiestroom
- Extreem hoge vata in mano vaha srotas ( geest)
Indien men de Swedana op de juiste manier uitvoert, zullen stijfheid, een gevoel van zwaarte, kouwelijkheid en pijn verminderen. De temperatuur en tijdsduur dienen goed op de cliënt en diens constitutie afgestemd te worden. Indien de behandeling te lang of te intensief is geweest, dan zal men dit merken door een verhoogde pitta en de daarmee verwante klachten. Voorbeelden daarvan zijn pijn, koorts, roodheid, zwakte aan de ledematen, brandend gevoel en een hevige dorst.