Vanuit Ayurveda kennen we drie seizoenen in plaats van vier.

In de Ayurveda draait alles om balans.
Het optimale evenwicht tussen de eigenschappen van je constitutie VATA – PITTA – KAPHA en de kwaliteiten van je voeding, het seizoen en de tijd van de dag.
Al deze elementen kunnen samen een balans bereiken die zorgt voor het beste welzijn van lichaam en geest.

Alle drie deze dosha’s, Vata, Pitta en Kapha, hebben een bepaalde relatie met de verschillende seizoenen en zijn in bepaalde periodes van de dag en van het jaar meer en minder in hun kracht.

Dit heeft te maken met de eigenschappen van deze dosha’s en de eigenschappen van het seizoen of de tijd van de dag die elkaar versterken of juist in de weg zitten.

Zo verergeren de Vata eigenschappen in de herfst en de vroege winter, dit is van 15 september tot 31 december. Kapha verergert in de late winter en het vroege voorjaar, van 1 januari tot 1 april. En Pitta verergert in het late voorjaar en de zomer van 1 april tot 15 september.
In deze periodes moet iemand met de bijbehorende constitutie dus extra zijn best doen om de juiste balans te vinden door bijvoorbeeld voeding te gebruiken als tegenhanger tegen deze eigenschappen die elkaar verergeren.

De late winter en lente zijn het seizoen van Kapha-dosha. In de natuur komt er vocht vrij door het stijgen van de temperatuur. Dit maakt het mogelijk voor plantjes om te groeien.
In ons lichaam zie je dit proces ook terug; doordat het warmer wordt, begint opgebouwde Ama (afvalstoffen) te smelten.

Wanneer we onze Agni (spijsverteringsvuur) daarbij niet voldoende ondersteunen en ontzien, kunnen we last krijgen van een snotneus of voorjaarsmoeheid.
Kapha is één van de drie dosha´s en bestaat uit aarde en water.

Deze dosha heeft de eigenschappen stabiel, stevig, zwaar, olieachtig, koud en traag. Het zorgt voor het voeden en de opbouw van alles in de natuur, en dus ook van het menselijk lichaam. We kunnen niet zonder, want het is onder andere verantwoordelijk voor structuur en smering van het lichaam en noodzakelijk voor een gezond immuunsysteem.
Toch functioneren we niet goed wanneer we een teveel aan Kapha in ons lichaam hebben. Mensen met een Kapha-constitutie zijn eerder geneigd een onbalans in Kapha-dosha te krijgen, maar in de late winter en lente neemt bij ieder mens de hoeveelheid Kapha toe. Hierdoor ontstaat er – wanneer je er niet voldoende rekening mee houdt – een onbalans; een teveel aan Kapha.
Een teveel aan Kapha kan zich uiten in de vorm van verkoudheid, voorjaarsmoeheid, lethargie, (milde) depressie en congestie.

Houd je inner-Kapha in balans met deze tips!

1. Beweeg dagelijks, het liefst buiten zodat je elke dag wordt blootgesteld aan zonlicht
2. Drink de hele dag door slokjes heet water, om zo je spijsvertering op een gemakkelijke manier te ondersteunen en je lichaam te stimuleren om afvalstoffen los te laten.
3. Sta op voor 6 uur ´s ochtends en ga naar bed voor 10 uur ´s avonds. Zo maak je optimaal gebruik van de Kapha-tijden gedurende de dag.
4. Eet veganistisch; vermijd vlees, zuivel en eieren, omdat deze producten zwaar te verteren zijn.
5. Houd jezelf warm en vermijd vochtige ruimtes.
6. Gebruik essentiële oliën om je immuniteit te versterken, zoals EO Winterpreventie en de kruidenolie 108 van LakShmi.

Ben je toch verkouden geworden?
Gelukkig kun je er wat tegen doen!

Volgens Ayurveda is verkoudheid een onbalans van Kapha-Dosha; het lichaam maakt als tegenreactie extra slijm aan, wat niet direct verteerd kan worden.

Het is daarom belangrijk niet te veel te eten wanneer je last hebt van verkoudheid, en zo je spijsverteringsvuur de kans te geven het overtollige slijm alsnog te verbranden.