De verschillende (huid)types

Kapha – Like the roots of a baobab tree

Stabiliteit en vrijgevigheid

Wanneer de Kapha dosha overheerst dan ben je een persoon met een normaal gewicht of kan je last hebben van overgewicht, je hebt een zwaardere botstructuur, of bredere schouders of heupen dan anderen. Zelfs als een Kapha persoon afvalt, zal het iemand zijn die nooit echt dun zal zijn. In Kapha overheerst kalmte, reflectie en traagheid. Hij of zij is iemand met kracht en  stabiliteit. Stabiliteit niet alleen vanuit fysiek oogpunt, maar ook vanuit emotioneel oogpunt: Kapha is heel concreet in haar waarden, ze is stabiel en zal je nooit verraden.

De elementen die bij een Kapha persoon horen is zowel water als aarde. Water is ook aanwezig in Pitta. Bij de Pitta dosha is water eerder vergelijkbaar met de zee (woelig en onstuimig), dan is bij de Kapha dosha het water element eerder te vergelijken met een meer: rustig, ​​het landschap verandert niet in de loop van de tijd. Wanneer het echter uit balans is, kan dit meer stagneren, zoals een moeras: het water staat stil. Vandaar de neiging bij Kapha om lymfatische problemen te ontwikkelen.

De Kapha-persoon leeft van concreetheid en traagheid. Voordat hij spreekt, reflecteert hij veel en is hij de meest gecompliceerde Dosha van de drie: je begrijpt nooit echt hoe die persoon is, hij of zij heeft een stemming die onveranderd lijkt… maar diep van binnen wilt een Kapha persoon door iedereen graag gezien worden. Omdat de Kapha-persoon gelukkig is dankzij anderen: hij of zij  vindt pas echte voldoening wanneer ze om hem of haar geven en zelf houdt een Kapha persoon er ook van om intens voor zijn buurman, vrienden en familie in het algemeen te zorgen. De kwaliteiten van Kapha zijn structuur en stevigheid. Kapha-mensen kunnen problemen hebben met lymfe en botten, de water-aarde elementen zijn statisch, geven rust maar stagneren als ze in onbalans zijn. Op het hoogtepunt van de onbalans heeft een Kapha persoon de neiging zichzelf te vernietigen, ze kunnen letterlijk alles loslaten en kunnen gemakkelijk depressief worden. Als hij of zij in balans is, is Kapha de beste persoon op wie je kunt rekenen, degene die je nooit in de steek laat: zegt direct ja, zonder voorbehoud. Het is zijn/haar bijdrage aan anderen. Op een Kapha persoon kun je altijd rekenen, zegt nooit nee, is altijd aanwezig, is er altijd en is betrouwbaar. Het schenden van deze waarden is uitgesloten: het zou hetzelfde zijn als jezelf verraden. Het element is aarde, die stabiliteit geeft. Het ontstaan uit de aarde.

De Kapha-huid is mooi, heeft geen rimpels, is strak en vol, compact en dik, waar je nauwelijks in kunt knijpen. Van nature zijn de poriën verwijd: daarom heeft een Kapha-huid de neiging om een ​​talgactiviteit te hebben die, indien in onbalans, wordt versneld. De huid wordt gevoed, maar bij onbalans is er sprake van overdaad: te veel van alles. Ten onrechte zal men denken dat Kapha een hebzuchtige en vraatzuchtige persoon is. Maar in feite is Kapha geboren met een langzamere motor, die niet met hoge snelheden rijdt. Als hij uit balans is, is het eten van een extra appel bij wijze van spreken, ook al voldoende om zwaarder te worden: de oorzaak ligt in zijn “motor”, die niet op maximale snelheid werkt. Uit balans zal men eerder leiden door gewichtstoename en de lymfe zou kunnen worden aangetast. Onder de vijf zintuigen, zijn aanraking en smaak de zintuigen die bij een Kapha persoon horen. Kapha is een kinesthetisch persoon en richt zich heel erg op wat hij/zij voelt en heeft een goed ontwikkelde smaak. Een Kapha persoon houdt van smaak,van lekkere dingen te proeven en van kussen! Het is die persoon die niet anders kan dan je stevig omhelzen, je knuffelen, je vasthouden om je te begroeten. Hij of zij is de persoon bij wie je je veilig voelt, want hij is zo sterk en magisch als de wortels van een baobab boom.

 

Vata – Like a butterfly in the wind

Dynamiek en zorgenloosheid

Vata is een persoon met een normaal gewicht of soms ondergewicht, met een over het algemeen fijne botstructuur. Het kunnen lange mensen zijn of juist kleine mensen, met een magere lichaamsbouw. In Vata is alles een adem van beweging en energie. Ze leven op impuls, op instinct. Een Vata persoon staat voor multitasking, instinctief en creatief, die graag met anderen omgaat en communiceert: Vata mediteert niet zo veel, hij of zij laat zich graag meeslepen door zijn of haar sterke vitale energie. Vata is als de wind. Ze volgt vooral de waarden die op dat moment belangrijk voor zich zijn. Hij of zij is gemakkelijk te overtuigen: als een veer in de wind”… Zo is Vata! Een Vata persoon moet van verder af bekeken worden want als je een Vata-persoon onzeker maakt, zullen ze de neiging hebben om wanhopig te worden of om weg te rennen.

De kwaliteiten van Vata zijn het fijne en het subtiele, dat we door het hele lichaam vinden: in het haar, in de poriën van de huid. Het heeft vaak wat onregelmatige trekken, net als de wind. Als het in balans is, is Vata als een raam dat, als het wijd open staat, een licht en aangenaam briesje binnenlaat. Wanneer er onbalans is, begint de wind van Vata harder te blazen, het creëert wanorde. Op het hoogtepunt van zijn onevenwichtigheid is het een orkaan, die niet weet welke richting hij op moet, zijn oriëntatie verliest, niet weet wat die moet doen en onzeker en angstig wordt.

Het element Lucht hoort bij Vata. Een element dat heilzaam kan zijn als het zich oriënteert in veranderingen, richting op oneindig en verder gaat, of schadelijk wordt als er een onbalans blijft bestaan, waardoor het nergens toe leidt. Het zintuig dat bij Vata hoort is horen. Een Vata persoon houdt er niet van om tijd te verspillen, ze heeft snelheid nodig. Ze hoort alleen wat haar aandacht trekt en ze hoort ook graag het geluid van haar stem. Hij of zij heeft de neiging om veel te praten: men houdt van praten en vertellen.

Als Vata uit balans is, luistert men niet. Omdat een Vata persoon snel leert, heeft die ook de neiging om net zo snel weer te vergeten. Hij of zij is scherp, alert, heeft de neiging je te onderbreken, want als je praat, weet ze al wat je haar wilt gaan vertellen. Vanuit fysiek oogpunt heeft de dunne huid weinig bindweefsel en spierweefsel en zijn de poriën klein: dit maakt de Vata-persoon onderhevig aan vroegtijdige veroudering, verlies van spankracht in de huid en lichamelijke vergiftiging, als gevolg van een hoge snelheid van voedselvertering. Dit creëert fermentatie wat geen ideale opname en eliminatie van voedingsstoffen teweeg brengt, zozeer zelfs dat Vata ook vaak last kan hebben van constipatie.

De Vata huid, heeft vaak een opeenstapeling van dode huidcellen wanneer de celvernieuwing snel toeneemt, dan lijkt de huid eerder dof en grijs en straalt ze niet. Vata is als een vlinder die tegen de wind in vliegt: je kunt hem ook niet vasthouden, anders sterft hij, maar je kunt hem ook niet te vrij laten, omdat hij zich dan niet veilig voelt en wegrent.

Pitta – Fight like a lion

 Harmonie en liefde

Pitta is een persoon met een normaal gewicht, met een harmonieus en sensueel lichaam, dat warmte uitstraalt. Het heeft een magere structuur, maar niet zo dun als Vata. Er is net iets meer substantie. Een zacht lichaam dus, maar wanneer het in onbalans is, heeft het de neiging om aan te komen. Niet overal: eerder op een bepaald punt, in een bepaald gebied. Pitta-mensen zijn emotioneel, met zowel vuur als water als elementen, ook erg beheerst. Het zijn dus mensen met een evenwichtig, gecontroleerd, georganiseerd karakter.

Vuur staat voor stofwisseling, lichaamswarmte en emotioneel gezien ook passie. Wanneer Pitta in balans is, is het als een brandende open haard … het straalt warmte, vrede, passie, omhulling uit. Maar als het uit balans is, wordt het een vuur. Op het maximale punt van totale onbalans wordt een Pitta persoon gezien als een vulkaanuitbarsting! Soms kan de Pitta-persoon worden verward met de Kapha-persoon: beide wekken de indruk de controle te hebben, maar voor een Pitta persoon is de controle schadelijker dan de explosie zelf. Het is juist door in te dammen dat Pitta ontploft. Het is het subtiele verschil tussen een vredig persoon, zoals Kapha, en Pitta; een gecontroleerd persoon. Ook fysiek is Pitta zo; wanneer het in evenwicht is, activeert het vuur de stofwisseling, wanneer het in onbalans is, is het lichaam gevuld met ontstekingen en retentie. Hiervan kunnen dan tendinitis, cellulitis, bursitis, dermatitis, gastritis, cystitis het gevolg zijn. Het geeft aan dat het Pitta-vuur te veel is gestegen en dat de elementen die het onderscheiden zijn toegenomen. Pitta is gepland en georganiseerd. Het is een machine met alle mogelijkheden om tegenslagen te overwinnen. Pitta vergeeft, maar vergeet niet. Dit komt omdat hij in werkelijkheid niet kan loslaten: hij moet alles onder controle hebben. Delegeren is moeilijk.

Een Pitta persoon is ook een gewoonte dier waarvan het leven regelmatig is en gekenmerkt wordt door een constant, methodisch ritme. Hij of zij is ook strijdlustig, een leeuw(in), iemand met moed en die de neiging heeft om mensen te beschermen. In de beste versie van zichzelf heeft ze zeer hoge waarden, ze is meestal een leraar en een gids voor anderen. Als hij uit balans is, is hij een hyperkritische, egoïstische persoon met zelfs borderline-achtige trekjes.

De kwaliteiten van Pitta zijn hitte, roodheid, vocht, vasthouden. Het element is vuur en het zintuig is het zicht. Een Pitta persoon houdt van schoonheid, hij of zij is op zoek naar bijzonderheden en details die het oog bevredigen. Ze zal nooit chaotisch rondlopen omdat ze een geweldig esthetisch gevoel heeft, alles aan haar is stijl. Aan een Pitta-persoon moet je gevoelens tonen, niet met woorden, zoals het voor Vata werkt, maar met acties: Pitta moet concrete acties jegens hem vinden. De drie sleutelwoorden zijn programmeren, plannen, controleren.

De gezichtshuid van Pitta is roze en gevoelig: raak het een paar keer aan en je kan het al rood zien worden, het is erg reactief. Pitta heeft de neiging om aan te komen en heeft psychosomatische klachten: in omstandigheden van onbalans kan het stofwisselingsproblemen ontwikkelen, die afhankelijk van de betrokken emotie een orgaan zullen aantasten: als u elke dag boos wordt, krijgt u gastritis, hiatale hernia en colitis. Als je vaak ruzie maakt en je kan je emoties niet uiten dan zullen er keelaandoeningen komen, die “het onuitgesprokene” vertegenwoordigen. Je bewandeld als Pitta persoon een pad van emoties.