Selecteer een pagina
Home » De verbinding tussen de huid en darmen

Ayurveda: wat is het en wat zijn de belangrijkste leefstijlprincipes?

Met het toepassen van de holistische kennis van Lakshmi voelt het aan als thuiskomen in je eigen lichaam.

Wist je dat onze huid een orgaan is dat voedingsstoffen opneemt maar ook uitscheid? Er zijn 3 mogelijkheden dat afvalstoffen ons lichaam kunnen verlaten: via de urine, via de stoelgang en via zweten, onze huid.

Onze huid, onze emoties en onze darmen zijn nauw met elkaar verbonden.

Een gezonde, stralende huid begint daarom namelijk van binnenuit.

Je zou Ayurveda bijna de wetenschap van de spijsvertering kunnen noemen. In deze oude gezondheidsleer wordt een goede werking van het maag- en darmstelsel zelfs gelijk gesteld aan een sterke gezondheid! Dat wil niet alleen zeggen dat je vrij bent van klachten, maar óók dat je je vitaal en energiek voelt.

Maar ook het gebruik van huidvriendelijke producten, het stimuleren van positieve emoties en het ondersteunen van een gezonde darmflora zijn daarom een belangrijk onderdeel bij je dagelijkse huidverzorging samen met de huidverzorgingsproducten die je dagelijks gebruikt.

Net zoals onze huidmicrobioom hebben we een darmmicrobioom, dit is een verzameling van 100 biljoen organismen, waaronder bacteriën, virussen, schimmels en protozoa, die ons maag-darmstelsel koloniseren.

Wanneer deze in balans zijn, bieden ze essentiële ondersteuning aan de huid, het immuun- en endocriene systeem, zo kan het lichaam zijn gezondheidsregulerende functies kan uitvoeren.

Denk hieraan bij het zorgen voor een goede zuurmantel (ph-waarde van de huid), goede opname van voedingsstoffen uit voedsel, het stimuleren van het immuunsysteem om je te beschermen tegen ziekmakers en het goed kunnen elimineren van gifstoffen.

Zie je lichaam en je huid als een bijzonder mooi ecosysteem, waarin alle onderdelen met elkaar verbonden zijn en voortdurend met elkaar communiceren, inclusief de communicatie tussen huid en darmen maar denk hier ook bij aan je emoties, je zenuwstelsel en je doorbloeding.

Wanneer je darmmicrobioom uit balans is, wat betekent dat er meer ‘slechte’ dan ‘goede bacteriën’ aanwezig zijn, dan ontvangt je huid verkeerde signalen van de darm, via het immuunsysteem en endocriene systeem.

Wanneer je huidmicrobioom uit balans is, dan kunnen slechte bacteriën gaan woekeren en zullen er meer ontstekingen aan de oppervlakte zichtbaar zijn.

Wanneer je emoties uit balans zijn, dan ervaar je een snellere hartslag, je maakt extra stresshormonen aan, je ademhaling is te oppervlakkig, je cellen worden niet optimaal van zuurstof voorzien en je lichaam zal zich hierdoor niet goed of onvoldoende kunnen herstellen.

Wie kijkt naar het aantal reclames op radio en televisie om maagzuur te remmen, oprispingen tegen te gaan en andere spijsverteringsklachten de kop in te drukken, kan echter de conclusie trekken dat het met onze vertering niet al te best gesteld is. Het punt is dat middeltjes waar reclame voor wordt gemaakt vaak niet meer doen dan symptomen te bestrijden. De oorzaak van indigestie pakken ze niet aan. Zou het niet veel slimmer zijn om te kijken naar de achterliggende redenen van maagzuur, misselijkheid, gasvorming, rommelende darmen, krampen en obstipatie?

Is je huid- en/of darmmicrobioom uit balans?

Zo’n disbalans ontstaat vaak door meerdere factoren. De meest voorkomende zijn het gebruik van synthetische producten, stress, slechte voeding, medicijnen (waaronder de anticonceptiepil), alcohol en slaapgebrek.

Het wordt vaak in verband gebracht met chronische ontstekingen en ontstekingsziekten, waaronder huidaandoeningen zoals dermatitis, eczeem en psoriasis. Het kan ook leiden tot een breed scala aan andere gezondheidsproblemen, zoals een niet optimale opname van voedingsstoffen en een slechte afvoer van afvalstoffen. Deze klachten hebben invloed op je hele lichaam, waaronder de gezondheid en uitstraling van je huid.

Wanneer je darmen niet happy zijn, zie je dit dus direct terug in je huid.

Blog

Op zoek naar tips, inspiratie en kennis?